esküvői torta

Az esküvői torta

Életünk legfontosabb napjának főszereplője, éke, koronája ,az esküvői torta amit bizony a szokás szerint a menyasszonynak és a vőlegénynek együtt kell felvágnia.  Amikor a cukrászmesterek megkérdezik a házasulandókat, hogy milyen típusú tortát szeretnének, annyit minden pár tud, hogy nagyon finomnak kell lennie, és szépnek, és emeletesnek. Mert az esküvői torták csak emeletesek lehetnek. Ám a habos-babos, csupa szív, csupa báj, marcipán menyasszonnyal és vőlegénnyel díszített torták kora bizony lejárt, már nem most, jó régen és ha minden jól megy, nagyon vissza sem hozzák a divatba, hisz ezeknél már sokkal fantáziadúsabb édességeket is készíttethettek.

Új trendek érkeztek a torták világába, ugyanúgy mint ahogy a menyasszonyi ruhák és a vőlegény öltözékek világába is.

Az új irány képviselői lehetnek szolidak, letisztultak, egyszerűek, kreatívak, egy biztos, szemnek-szájnak jó érzést adnak.

Nézzünk pár torta típust, a teljesség igénye nélkül, hátha a felsorolás nektek is segít megtalálni az igazit.

A hagyományos esküvői torta:

Esküvői torta hagyományos

Kezdjük hát vele, igen az emeletessel, ami lehet ám nagyon-nagyon szép, de hál Istennek, marcipán figurák nélkül. Ahogy Gombóc Artúr van a kerek, szögletes, hosszú csokoládéval, úgy vagyunk mi is ezekkel a típusú tortákkal, mindenféle alakú létezik emeletesben. Továbbra is a legnépszerűbb a kerek emeletes torta, szépen, ízlésesen díszítve, általában három emelet magasságban, ám már a túl terebélyes méretek helyett inkább kisebb alapterületűt választanak a párok. Ugyanígy emelettel van szögletes emeletes, téglalap alakú emeletes, kerek, vagy szív alapú torta. Díszítését tekintve széles a skála, van ahol a cukordísz is megmaradt, a marcipán és a fondant mellett. Van ahol csak krémmel borítják, rusztikusan, és egy kis ehető virág dekort tesznek a kész műre. Kinek mi a legideálisabb, aszerint választ.

A kreatív torták

Esküvőitorta-kreatív

Itt vannak ők, a kreatívak,azok a torták, amiknek szó szerint csak a fantázia szabhat határt. Nincs olyan figura, ötlet, amit manapság egy felkészült szakember ne tudna megvalósítani. Nyilván érdemes úgy készülni, ha már megvan az elképzelés, hogy kerestek egy, az elképzelésetekhez hasonló tortafotót interneten, és viszitek magatokkal, hogy a cukrásznak megmutassátok, mit hova is szeretnétek, és hogyan.

Gyönyörű édességek születnek a kreativitásból.

 

Muffin, cupcake és társai:

A cupcakemegoldással több legyet is ütünk egy csapásra. Ezzel az édességgel, kiválthatjuk a termetes menyasszonyi tortát, elnyerhetjük az „ én a karamellás, én a vaníliás, én pedig a csokis sütit szeretem” vendégek plusz rokonszenvét, hisz több féle ízű krémmel töltött süteményeket kínálunk, és még azokra is gondolhatunk akik valamilyen ételérzékenységgel küzdenek. A menyasszonyi torta, vagy teljes értékű édesség, vagy mentes édesség. Itt nem tudunk minden igényt egyszerre kiszolgálni, általában minden esküvőn van olyan speciális diétát folytató vendég, aki sajnos nem ehet a menyasszonyi tortából. A mini tortákból, vagy esküvői muffin desszerből viszont nekik is készíttethetünk, így ők sem maradnak ki az esküvői édesség közös elfogyasztásából.

 

A  fényűző romantikus típus

Esküvőitorta-romantikus

Ő bizony nem a hagyományos tortához tartozó stílus. Ő az aki elviszi a show-t minden egyes esküvőn, olyan éjfél tájban. Ő az egyedi, a fényűző, aki nagy is, emeletes is, látványos is, és még mellé, hogy emeljék a fényét, néha különféle show-elemeket is társítanak. Igényes tűzijátékot, hangulatos mécseseket, direkt tortavilágítást, vagy éppen van ahol tortaékszereket is kapnak. Mindig nagyvonalúan ízesített és díszített. Egy biztos, ezt a típust egykönnyen nem felejti el egy vendég sem.

 

A rusztikus

Esküvőitorta-rusztikus

Ez a típus a mezítelen, a kis csupasz különc, olyan, akire első ránézésre szinte csak rádobálták a díszítést, amolyan véletlenszerűen, aztán kicsit megborzolták a rétegek között és a tetején a krémet, és kitették egy szép selyemabroszra a vendégek elé. Ám ennél ez sokkal több. Hanyag elegancia, puritán megoldások, mégis pazar végeredmény. Ennél a típusnál nincs körmönfont díszítés, nincs órákig pepecselés a minták felfestésével, egyszerűen, jóérzésből „összerakják” az édességet és az egyben is van. Ennek a típusú tortának a lényege, hogy őt nem fedik be teljesen krémmel, vagy marcipánnal mint társait. Nincs vajkrém, nincs fondant, nincs mesterkélt díszítés. Cserébe ami van, a piskótatészta és a krém harmonikus váltakozása, majd a végén különféle gyönyörű színű gyümölcsök vagy virágok hanyag ám mégis elegáns elhelyezése, az egyszerűség ellensúlyozása kedvéért. Különleges torta ez a maga módján.

 

Összességében elmondható, hogy bármely típusú tortát is választjátok nem árt, ha először a torta ízét választjátok ki, úgy, hogy amellett, hogy nektek ízlik, a vendégekre is gondolnotok kell, vajon nekik is ízlene-e a pitypangos-szivárvány ízesítésű csoda, vagy jó lesz az egyszerűbb, ám mindenki által kedvelt ízvilág is. Emeletes tortánál próbálkozhattok emeletenként külön ízekkel is.

Ezután már jöhet a dekoráció, hisz az szorosan kötődik az ízesítéshez, úgy lesz harmóniában a desszertetek minden tekintetben.

Majd az ételallergiás vendégekre, családtagokra is gondolnotok kell.  Sajnos egyre több olyan ember van, aki glutén, laktóz érzékeny, vagy egyéb ételallergiája van. Ezeknek a vendégeknek az étkezési szokásairól jobb ha tájékozódtok még azelőtt, mielőtt a vacsora összetételét kezdenétek tervezni.

Ha mindezekre figyelte, biztos, hogy mind külcsínben, mind pedig ízben is különleges esküvői tortátok lesz, mindenki örömére.

Egy izgalmas és gyönyörű menyasszonyi torta megalapozhatja az esküvőn az igazán jó hangulatot, és emlékezetessé teheti a nagy napot. Ha nem szeretnél mellé nyúlni bízz meg egy ceremóniamestert!