eskuvo

Az esküvő hetének teendői

Az utolsó hét:

Igen, itt állunk, az esküvőtök hetének elején, hétfőn, amikor is ha eddig viszonylag nyugodtak voltatok, jó eséllyel elkezd zizegni bennetek egy aggódó, aprócska hang, miszerint, „Úristen, mindjárt szombat…!!!”
Bárhogy próbáltok nyugodtak maradni, mantráztok, relaxáltok, füstölőt gyújtotok, valahogy nem adja az igazi megnyugvást.
Aki esküvőre készül, annak bizony számolni kell azzal, hogy lesznek olyan tényezők az esküvőszervezés során, amikor nem minden fog flottul menni, és idegességre is okot adhat. Ám legalább részben nyugodtabb lehet az ember, ha jó előre számba veszi, hogy az esküvő hetének első napján mit néz át a teendő listából, hogy a rákövetkező napok már nyugodtabban teljenek a lakodalomig.
Amit én szoktam javasolni a párjaimnak, az az,hogy az esküvő előtti 3-4 hétben gondolják át, hogy az esküvő hetén mivel is szeretnének foglalatoskodni.
Ha pihenni szeretnének, már nem a teendőkkel, a szervezéssel foglalkozni, akkor annak az alapjait bizony hamarabb le kell fektetni, mint az esküvő előtti 1-2 hét.
Be kell magatokat biztosítani, hogy lesz egy vagy több ember aki felügyeli a szolgáltatók, a helyszín, és egyáltalán az egész esküvő előkészületeit. Ha esküvőszervezőt kértetek fel már a legelején, akkor ő lényegében megoldja helyettetek ezeket a dolgokat, és nektek maximum néha kell bekapcsolódni, egy –egy könnyebb kérdésnél a szervezésbe az esküvő előtti napokban.
Ha viszont ti szervezitek az elejétől fogva a lakodalmat, ám már elmennétek kicsit pihenni az esküvő előtt, és egy rokont, vagy barátot kértek fel az utolsó simításokra, vagy azok felügyeletére, akkor mindent átbeszélve, ledokumentálva, listákba szedve érdemes átadni a feladatokat neki, szerencsés akár már az esküvőszervezés elején becsatlakoztatni a kedves segítőtöket, hogy tisztában legyen, éppen hol tart a szervezés.
Amennyiben viszont ha ti szeretnétek végigvinni azt a hetet, jobb érzést ad nektek, ha látjátok, ki-mit-mikor-hol csinált a szolgáltatók közül, akkor adok nektek egy kis segédletet, hogy mire érdemes odafigyelni, annak érdekében, hogy az esküvő napja zökkenő és tehermentesen teljen el számotokra.
Az lakodalom napját már úgyis a ceremóniamester vezényli végig, az előre átbeszélt, készre finomított forgatókönyv alapján, így nektek kizárólag csak mulatnotok kell.

Ami szerintem elengedhetetlen teendő az esküvő hetén, és amit ilyenkor már általában csak a menyasszony intéz, azok a következők:
1. Mindenképpen kommunikálj a szolgáltatóiddal a hét első két napján. Mivel már úgyis jó előre megbeszéltétek, hogy milyen feltételek mellett lesznek jelen az esküvőn, így szinte már elég egy visszaigazoló telefonbeszélgetés arról, hogy minden rendben van, készen állnak a hétvégére.

2. Ha smink-haj-köröm szolgáltatóid is lesznek, márpedig biztosan lesznek, vedd fel velük a kapcsolatot, és egyeztesd le újra, mikor, hol találkoztok, biztos annyi időt fog-e igénybe venni a szépítkezés, mint ahogy azt korábban már lepróbáltátok, és a mobilnak mondott szakember biztosan kimegy-e a helyszínre, mert elég egy 30 perces késés is egy hajkorona elkészítése miatt, ami miatt aztán kapkodni kényszerül nem csak a menyasszony, hanem az őt körülvevő többi szolgáltatói is. Mindig igyekszem a forgatókönyvben hagyni egy kis „luft-ot” a váratlan eseményeknek, hogy még ha torlódás is van, ne ússzunk el a programokkal, de inkább már az elején, az esküvő napjának szervezésekor tegyünk be plusz időt a szépítkezés napszakjához, így biztos nyugodtan tud mindenki előkészülni a szertartásra.

3. Ne feledkezz meg a nagy szervezésben meggyőződni arról, hogy a szertartáshoz megfelelő iratok és a gyűrűitek megvannak, gyűjtsd őket egy helyre, és a legjobb, ha ezt valakivel meg is osztod, hogy lássa hová tetted őket, ha netán te aznap nem emlékeznél rá. Legjobb felelősök erre az anyukák, anyósok, vagy testvérek. Ők úgyis imádják, ha úgy érzik, ezen a napon valami fontos dologban részt tudnak venni, és segítkezhetnek. Igazából bármilyen posztra kijelölhetsz segítőket, ezzel csak könnyebb lesz neked.

4. Nyilván a meghívók jó előre ki lettek osztva, a leglényegesebb információkkal együtt. Ám manapság, amikor már mindenki kezében okos telefon van, és a háztartásokban is a legtöbb helyen van számítógép és internet, javasolni szoktam, nyugodtan hozzanak létre a párok a közösségi oldalakon olyan csoportot, ami kifejezetten az esküvővel kapcsolatos információkat közli a meghívottakkal. Itt folyamatosan figyelemmel követhetik az esküvőszervezéssel kapcsolatos alakulásokat, vagy az utolsó héten emlékeztethetjük arra őket, hogy „ Senki ne feledje, a transzfer busz ami szállítja a vendégeket a templomhoz, pontosan 16:00-kor fog várni titeket!” Így duplán is emlékeztetve vannak arra, hogy vannak olyan pontok az esküvőn, amihez ha a nap többi részén nem is, de akkor tartaniuk kell magukat.

5. Ha már transzfer busz, akkor szállás. Győződj meg arról, hogy a távolról érkező vendégeid szobafoglalásával is minden rendben van. Igazából ezt már előtte héten is megteheted, hisz a párok már jó előre foglalnak szállást az esküvő előtt, ha a szállásoltatás részt is felvállalják. Amennyiben a vendégek maguknak foglalnak, úgy ezzel neked nincs dolgod, az ő feladatuk pontosítani az esküvő előtt.

6. A lakodalom kellékei. Kellene anyakönyvvezetőnek vagy a szertartásvezetőnek valami kis ajándék? De ott vannak a szülőköszöntő ajándékok is, valamint a vendégek köszöntőajándékai is, de nem kellene elfeledkezni a menyasszonytánchoz való pénzgyűjtő vájlingról, vagy dobozról sem, de akkor fakanál is kellene…? No és hajnalban a távozó vendégeknek szeretnél egy kis útravaló köszönő süteményt is csomagolni, ahhoz pedig a kis műanyagdobozok is elengedhetetlenek, és még ez és az, és amaz…? Igen, sok kis apró csecsebecse, ajándék, kiegészítő az estéhez, amik ha megvannak, jó ha előre, a listád alapján kipipálsz, ha már elő vannak készítve. Igy biztosan nem marad otthon semmi, ami hiányozna az esküvőtökhöz.

7. Végül, de abszolút nem utolsó sorban a menyasszonyi ruha, és a vőlegény öltözéke. Mivel a legelengedhetetlenebb kellék, így ez az, amit nem, hogy a hét elején, de még az esküvő előtti napon is felpróbál a pár. Ki tudja, talán fogytatok a nagy izgalomban, és pont az az egy cm az, ami ahhoz hiányzik, hogy tökéletesen álljon rajtatok életetek egyik legfontosabb ruhája. A varrónő az utolsó pillanatban is át tudja alakítani nektek a ruhát, természetesen ésszerű határokon belül. A cipőt is ide sorolnám, azt pedig már érdemes hetekkel a lakodalom előtt próbálgatni, viselni, tesztelni, hol nyom, hol szúr, kell e tágítani, vagy épp kell-e szűkíteni. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha egy szoros cipő miatt nem tudsz felhőtlenül bulizni a saját esküvődön. Emiatt javaslom a váltócipő biztosítását is.

A lista amit felsoroltam a teljesség igénye nélkül íródott. Természetesen mindenkinek más a prioritása, de ezek olyan alap dolgok, amikre mindenképpen érdemes odafigyelni akkor, amikor az esküvődet szervezed, arról nem beszélve, hogy a lista döntő többségét akár egy fél, vagy egy nap alatt is ellenőrizheted.